ACTIVITEITEN

STIPENDIUM VOOR FOTOGRAFIE

Het Steenbergen Stipendium voor Fotografie wordt sinds 1998 jaarlijks uitgereikt aan een student van één van de geaccrediteerde foto-opleidingen van de Nederlandse Kunstacademies. Een onafhankelijke jury beoordeelt tijdens een rondgang langs de academies het werk van alle eindexamenkandidaten en stelt een short list op. De keuze van de winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de prijs in het Nederlands Fotomuseum, waar de voorzitter van de jury ook een overzicht geeft van de stand van zaken op de foto-opleidingen. Tegelijkertijd is in het Fotomuseum het werk van alle genomineerden te bezichtigen. De prijs, bedoeld de jonge fotograaf te steunen bij diens verdere ontwikkeling, bedraagt € 5.000.

Winnaars Steenbergen Stipendium

Paul den Hollander

Andrea Stultiens, Utrecht

STIPENDIUM VOOR DRENTSE HISTORIE

Het Steenbergen Stipendium voor Drentse Historie wordt om het jaar uitgereikt aan een jong historicus voor een artikel over Drentse geschiedenis. Een deskundige jury beoordeelt hiertoe scripties van studenten en bepaalt wie in aanmerking komt voor de beurs van € 5.000. Indien het werkstuk door de jury is goedgekeurd, wordt het resultaat in de Drentse Historische Reeks gepubliceerd, waarvoor de Stichting eveneens een bedrag van € 5.000 ter beschikking stelt. Deze prijs is mede ingesteld gezien de Drentse achtergronden van de familie Steenbergen.

STEENBERGEN BIOGRAFIE & EXAKTA

De opdracht van de Stichting aan historicus Drs E.H. Halbertsma om een biografie over Steenbergen te schrijven, leidde in 2000 tot de publikatie van: Johan Steenbergen, de lachende diplomaat (ISBN 00-805619-1-6).
De in 1996 uitgebrachte film Exakta, Glanz und Elend einer legendären Kamera van Dr G. Eiselt uit Dresden werd financieel ondersteund. Ook onderhoudt de Stichting in vele landen contact met Exakta-verzamelaars.

ONTWIKKELINGSLANDEN EN MONUMENTEN

De aard van de projecten die ondersteuning hebben ontvangen, geven een indruk van de brede interesse van de Stichting. Zo hebben studiereizen naar projecten in landen in de Derde Wereld veel aandacht genoten. Binnen de categorie Monumenten heeft de Stichting financieel bijgedragen aan de restauratie van de wandschilderingen in het Oude Stadhuis van Meppel.

STEENBERGEN ARCHIEF / DRENTS ARCHIEF

Hetgeen bewaard is van de archieven van Johan Steenbergen ligt bij het Drents Archief. De stukken zijn geïnventariseerd en opgeslagen in een aanzienlijk aantal archiefdozen. Het archief is, na verkregen toestemming van de Directeur van het Drents Archief, voor belangstellenden toegankelijk.